Saturday, September 17, 2011

KEK MADELINE

Pada 30 Jun 2011 yang lalu..
saya bersama rakan sekumpulan iaitu
Nor Asilah Zulkiflee telah melaksanakan
percubaan amali masakan..

Menu yang kami buat ialah Kek Madeline,
Pulut Panggang & Air Kopi...

Huhuhuhu...
Penat tau berdiri lama untuk siapkan
semua tu..
erm..

K, disini saya sediakan bahan-bahan dan cara untuk
membuat KEK MADELINE dahulu... Pulut Panggang entry akan datang...

MADELINE
BAHAN-BAHAN
90gm tepung gandum diayak bersama dengan 1 camt bahan penaik
60gm marjerin/mentega diputar bersama 60gm gula halus
1 biji telur (dipukul)
1 camt esen vanila

BAHAN HIASAN KEK
1 camt jem raspberi (dipanaskan)
2 camb kelapa parut kering
4 biji ceri berglis (dibelah dua)
7 mangkuk kertas

Cara Penyediaan

1.Menyediakan acuan deriole dan ketuhar
- Griskan 7-8 acuan deriole, taburkan sedikit tepung dan letak dalam tin pembakar
- Panaskan ketuhar 200^c

2.Menyediakan adunan kek
-Putar majerin/mentega dan gula hingga ringan dan gebu
-Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan teruskan memutar adunan
-Masukkan esen vanila.Putar rata.
-Ulangi proses hingga semua telur teradun.
-Kaup dan balikkan tepung dengan camca logam.
-Isikan adunan sama banyak ke dalam acuan.

3.Membakar kek
-Bakar di tetingkat atas selama 20-25 minit hingga rata dan kekuningan
-Angkat kek dan keluarkan dari acuan.
-Sejukkan di atas redai kek

4.Menghias kek
-Ratakan tiap-tiap bahagian kek (potong sedikit)
-Sapukan Madeline dengan jem yang dipanaskan
-Golekkan pada kelapa parut kering
-Letakkan kek itu dalam mangkuk kertas dan hiaskan dia atasnya dengan buah ceri

Tadaaa...dah siap pun kek madeline..
Inilah hasil yang saya buat bersama rakan kumpulan saya

4 comments: